Haber

İstanbul valisi esnek mesai saatleri yerine işyerlerine ulaşım sorununu çözsün

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, daha bir hafta önce yaptığı açıklamada “işçiler hasta hasta işyerine gidiyor, işten atılmak korkusuyla” diyerek işçilerin salgına rağmen çalışmak zorunda olduğunu ve işyerlerinin salgının merkez üssü olduğunu söylemişti.  

 
Vali’nin bugün yaptığı açıklamada kamuda esnek çalışmaya geçildiğini, sanayide ise sabah 7.00’da işbaşı yapılacağını duyurdu ve salgına karşı çözüm diye patronlara “işçilere esnek çalışma saatleri uygula” diyor.

Her gün işyerlerinden salgının yayıldığına dair haberler geliyor. İstanbul salgın hastalıktan kırılıyor, işyerlerinde salgın hastalık çok hızla artıyor. 
 
Soruyoruz Vali Yerlikaya’ya: İşyerlerinde salgın hastalığa karşı önlemler almak yerine, mesai saatlerini  bir saat erkene almak salgın hastalıkla mücadele kapsamında ne fayda sağlayacak? 
 
Vali, işyerlerinin peşine düşmek yerine suçlu bulduğu işçilerin çalışma saatlerini esneterek, esnek çalışmaya onay vermektedir.  
 
Vali, patronların almadığı önlemlerin peşine düşmelidir. İşyerlerinde maske dağıtmayan, işçileri salgın hastalıkla başbaşa bırakan, hijyen koşullarını sağlamayan patronların peşine düşmelidir. 
 
Yapılması gerekenler bellidir:
 
Esnek çalışma diye işçilere belirsiz çalışma süresi ve işe gidiş geliş zamanlarında belirsiz ve değişken işe gidiş geliş zamanları dayatılmamalıdır. İşçilerin çalışma yaşamı kurallı olmalıdır. Kuralsızlık işçilere iyi bir yaşam gelir ve iş güvencesi sağlamıyor.
 
Esas mesele işçilerin işyerlerine sağlıklı koşullarda gidip gelebilmeleridir. Tüm işçilere servis sağlanmalıdır. İşçilerin kullandığı her servis sağlık koşullarına uygun olmalıdır. İşçilerin işe gidiş gelişinde salgın hastalığa yakalanma olasılığının arttığı toplu taşıma kullanmaları yerine servis kullanmaları, işçilerin işyerlerine sağlıklı şekilde gidip gelmeleri sağlanmalı, patronlara servis sağlama zorunluluğu getirilmelidir. 
 
İşyerlerinde salgına karşı önlemler alınmalıdır. 
 
BİRLİK SENDİKASI GENEL YÖNETİM KURULU

Facebooktwitterlinkedinmail