BasınHaber

Önceliğimiz İşçiler Arası Dayanışma Ve Birlik

Türkiye’de sendikal örgütlenme denince akla ilk genel gerek memur gerekse iş kollarında dörder konfederasyon ile onların bileşeni olan sendikalar. Halbuki onların dışında konfederasyonlar ile hiçbir konfederasyona bağlı olmayan, bu anlamda “Bağımsız” diye tanımlanabilir sendikalar da mevcut.

PATRONLARIN YİNE ENSESİNDE AMA BU SEFER SENDİKA OLARAK

Onlardan biri dördüncü ayını henüz doldurmakta olan Birlik Sendikası: 2018 yılında kurulan Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı, 2020 yılının eylül ayında sendikalaştı. Hizmet iş kolunda ama iş kolu mevzuatına takılmaksızın örgütlenme hedefleyen Birlik Sendikası Genel Başkanı Zehra Güner Karaoğlu, “Önceliğimiz işçiler arası dayanışma ve birlik” dedi.

HÂLBUKİ “EŞİNE BİLE SÖYLEME” DENİRDİ…

Ülkemiz malum şartlarından sebep sendikal örgütlenmenin temel kuralı veya kurallarından biri, “Çalıştığın iş yerinde sendika örgütlenme çalışmasına başladıysan evde eşine bile söyleme”dir. Ancak 2020 yılının ekim ayında kurulan Birlik Sendikası örgütleneceği iş kollarının yanı sıra bir de nokta atışıyla, Madame Coco Mağazası’nda örgütleneceğini, Gebze Center AVM dahil AVM’lerde çalışma başlattığını aleni duyurdu. Başkan Karaoğlu, sorularımızı yanıtladı:

İKİ YILLIK BİRİKİM İLE 4 AY ÖNCE KURULDUK

– Birlik Sendikası çok yeni kurulmuş bir sendika. Birlik Sendikası’nın kurulmasına nasıl karar verildi? Hangi çalışma alanlarında örgütlenme hedefi var?

Birlik Sendikası’na Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2020’nin ekim ayında yetkileri verildi. Henüz dört aylık sendikayız. Ancak, iki yıldan daha fazla süren bir deneyim ve çalışma birikimi üzerine kuruldu sendikamız. Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Haberleşme ve Mücadele Ağı olarak yürütülen mücadele ve bu mücadelenin bazı sektörlerdeki güncel karşılıkları bizi sendika kurma düşüncesine götürdü. Hizmet sektörü ülkemizde en fazla çalışanı barındırıyor ve esnek çalışmanın kural haline geldiği, çalışanların örgütsüz olduğu, haklarına el konulduğunda ne yapacağını bilemeyen milyonlarca işçi çalışıyor bu sektörde.

PE AĞI İLE PEK ÇOK İŞÇİNİN HAKKINI ALMASINI SAĞLADIK

– Sendika kuruluşu öncesi iki yıl boyunca Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı ne tür çalışmalarda bulundu?

Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağları değişik sektörlerde, işyerlerinde oluşturuldu, dayanışma ağları hakları için mücadele yürüttü. Bazı işyerlerinde komiteler kuruldu, komitelerle mücadele verildi. Bu komiteler bazı işyerlerinde devam etti, bazı işyerlerinde dağıldı. Kısa süreli hak alan örgütlenmeler oluşturuldu. Dayanışma ağları ile pek çok işyerinde pek işçinin hakkını almasını sağladık. Uzmanlar, avukatlar, sendikacılar ve büyük bir gönüllü toplamı ile birlikte çalıştık. Bu birikim üzerinden, Birlik Sendikası kuruldu.

 

MADAME COCO’DA DA ÖRGÜTLENECEĞİZ

  • Hangi iş kollarında örgütleneceksiniz?

Ekim başında yaptığımız kuruluş toplantısında Birlik Sendikası’nın özel okullar, AVM’ler ve Madame Coco Mağazası’nda örgütlenme çalışmaları yürüteceğini duyurmuştuk. Bu alanlarda çalışmalarımız devam ediyor. Salgın hastalık, çalışmalarımızın hızını kesiyor ama çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu üç alana yazılımcılar, kültür sanat emekçileri, vakıf üniversitesi çalışanları ve akademisyenleri ekleniyor.

SENDİKALI İŞÇİ AZALDIKÇA SENDİKALARIN ETKİSİ AZALDI

  • İşçilerin ekserisi için sendika; toplu sözleşme ve ikramiyeden ibaret. Hizmet sektöründe  örgütlenme hedefi olan bir sendika olarak Birlik Sendikası bu alanda nasıl çalışmayı planlıyor?
  • Ülkemizdeki sendikal mevzuat çok ağır kurallara sahip. Toplam sendikalı işçi sayısı da bize bu gerçeğin verilerle ifade edilmesini sağlıyor. Sendikaların üye sayılarının azalması, sendikaların işyeri ve işçiler açısından da etkilerinin azalmasını gündeme getirdi. Ayrıca bilindiği üzere ülkemizde işkolu sendikacılığı yapılıyor ve örgütlenerek toplu iş sözleşmesine ulaşmak kolay bir süreç olarak işlemiyor. Bu sürecin işçiler lehine olması için çok güçlü bir örgütlülük gerekiyor. Tabi devletin ve sermayenin güdümündeki sendikalar için bu süreçteki zorluklar aniden buharlaşıyor. Mücadele eden sendikalar bu süreçlerde daha fazla çaba sarfediyor. Ama çok açık ki,  patronların istediğini yapan sendikalar da işçilerin haklarını düşünmüyor.

 

İŞÇİLER HAKLARI İÇİN BİR ARADA DURABİLMELİ

  • Birlik Sendikası, işkolu sendikacılığının sendikaları sıkıştırdığı yere mahkûm olmaksızın çalışmalarını yürütmeyi hedefliyor. Bir anlamda buna, üstelik iki yönden mecburuz: İşkolu barajı ve işçilerin örgütlülüğü. İşçiler hakları için bir arada durmayı öğrenmeli. Örgütlü olmalı, örgütlü değillerse haklarını alamıyor, patronların saldırısına karşı direnemiyor. Bizim önceliğimiz üyelerimiz arasında dayanışma ve birliği tesis etmek ve işçilerin kendi gücü olan örgütlülüğü ile haklarını alarak çalışmalarını sağlamak.

ALT SEKTÖRLERDE EMEKÇİLERİN SORUNLARI FARKLILAŞABİLİYOR

 

  • “İşkolu sendikacılığına sıkışmayacağız” derken…
  • 10 No’lu işkolunda pek çok alt sektör bulunuyor. Hukuk ofisleri, mühendislik mimarlık ofisleri, mağazalar, marketler, özel okullar vb. Bu alt sektörlerin tamamında emekçilerin sorunları farklılaşabiliyor, kendi farklı dinamikleri öne çıkabiliyor. Biz tüzüğümüzü yazarken; ‘bölge, sektör ve işyeri şubeleri kurabiliriz’ dedik. Bu anlamda oluşan birikime göre karar vermek üzere farklı şubelerde sendika çatımız altında birlikte mücadele edeceğimiz bir yapı kurmak istiyoruz.

222222-002.jpg

 

GEBZE’DE İKİ ÇALIŞMADA YER ALDI: Birlik Sendikası Genel Başkanı Zehra Güner Karaoğlu’nun Gebze’ye dair bilgisi, “Emekçi kenti” diye tanımlamasından ibaret değil. Karaoğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenme uzmanı olarak çalışırken Gebze’de de metal işçilerinin sendikal örgütlenmesine katkı verdi. Ayrıca Yurtsever Cephe İşçi Birliği çalışmaları sırasında da Gebze’de metal işçileriyle birlikte çalışma yürüttü.

**

İstanbul Büyükşehir’e Başkan adayı oldu

 

Metalurji Yüksek Mühendisi Zehra Güner Karaoğlu;  halen TFF 2’nci Lig’de mücadele eden “İşçi Milli Takımı” unvanlı Zonguldak Kömürspor’un (Eski Zonguldakspor) yer aldığı madenci şehri  Zonguldak’ta 1963 yılında dünyaya geldi. İlk orta ve lise eğitimini Zonguldak’ta tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü mezunu.

12 yıl Yıldız Teknik Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalıştı. 9 yıl metal işçilerinin haklarını alarak çalışması amacıyla DİSK – Birleşik Metal-İş Sendikası çatısı altında örgütlenme uzmanı olarak katkı verdi.

Beş yılı aşkın süredir iş güvenliği uzmanı olarak özel sektörde, bir OSGB’ye bağlı olarak çalışıyor.

TMMOB Merkez, TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası ve KESK – Eğitim-Sen  İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi yönetim kurulu üyelikleri yaptı.

Halen çeşitli dönemlerinde yönetim kurullarında da yer aldığı Türkiye Komünist Partisi Merkez Konseyi ve 2020’nin eylül ayında kurulan Dayanışma Meclisi kurucu üyesi.

 

aday.jpeg

REFERANSI OVACIK: Partisinden 2019 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. İlk ziyaretlerinden birini 9 yıl boyunca örgütlenme çalışmalarına katkı sunduğu BMİS Genel Merkezi’ne yaptı. O ziyarette kendisine geçen sene kaybettiğimiz Kocaeli BB adayı Mustafa Tozkoparan ile İstanbul’un ilçe başkan adayları Yıldız Koç (Maltepe) ve Yaşar Çelik (Gaziosmanpaşa) eşlik etti. Heyet DİSK Genel Sekreteri ve BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreter Özkan Atar ve Genel Eğitim Sekreteri Seyfettin Gülengül tarafından ağırlandı. Karaoğlu, Ovacık örneklerinin çoğalacağını söyledi. Tunceli Ovacık’ın TKP’li Başkanı o seçimde Tunceli Belediye Başkanı seçildi ama kendisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilemedi.

 

**

En güvencesiz işgücü: Gençler!

logo-028.jpg

  • Hizmet sektörü; çoğunlukla gençlerin çalıştığı ve sirkülasyonu yüksek bir sektör. Bu alanda çalışan bir genç işçi neden Birlik Sendikası’na üye olmalı?
  • Genç işçilerin sirkülasyonu yüksek’ diye tanımladınız ama aslında genç nüfus işsiz. Ya da şöyle diyelim, işgücünün en güvencesiz kesimlerinden biri genç işçiler. Güvence arama, yalnız olmadığını hissetmeye en açık kesim de genç işçiler. Biz Patronların Ensesindeyiz Dayanışma ağlarında çoğunlukla genç işçilerle çalıştık. Onlar bize başvurdu, haklarını nasıl alabileceklerine ilişkin. Mobbing, güvencesiz çalışma, ücret ödemelerinde süreksizlik ve çoğu zaman ödenmeyen ücretler, asgari ücretin altında ücretler, izinlerin verilmemesi, uzun çalışma süreleri ve daha sayamadığım pek çok neden genç işçilerin yaşadığı sorunlar arasında. Bu sorunları geride bırakmak için sendikamıza üye olmalılar. Biz de onlara kendimizi tanıtmak için güçlü bir çalışma yürütüyoruz.

**

Özel okullarda tüm emekçileri örgütleyeceğiz

 

1111-002.jpg

 

– Birlik Sendikası’nın kuruluşunu ilan ettiğiniz basın toplantısında bir de özel okulda çalışan bir öğretmen konuşma yapmıştı. İnternet sayfanızda da özel okullar ile ilgili birçok haber var. Özel okul öğretmenleri çalışmanızdan biraz bahseder misiniz?

  • Biz özel okul çalışanlarının hepsini özel okul emekçileri diye tanımlıyoruz. Yani yalnızca öğretmen örgütleme hedefimiz yok. Okullardaki temizlik personelinden, ofis personeline… hepsi bizim örgütlenme hedeflerimiz arasında. Ama elbette öğretmenl
  • er öne çıkıyor.  Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı kurmuş pek çok özel okul öğretmeni de dayanışma ağı içinde yer aldı. Mücadelelerini bu ağ içinde sürdürdüler. Kimi okullarda komite kuruldu. Bazı komiteler devam ediyor, bazı komiteler dağıldı ancak bu komitelerde yer alan ancak sonrasında okul değiştiren öğretmenler bizimle iletişim halinde. Pandemi koşullarında uzaktan çalışmaya geçilmesi, okullardaki çalışmamızı da etkiledi. Çalışmaya devam ediyoruz, ancak yüzyüze görüşme olanağını çoğu yerde kaybettik.

**

Gebze Center dâhil  AVM’lerde de başladık

avm.jpg

 

  • AVM’lerin de örgütlenme alanınız olduğundan bahsediyorsunuz. Bizim bölgemizde de Gebze Center AVM var. Birlik Sendikası Gebze Center’da çalışma yapmayı düşünüyor mu?
  • AVM’ler Birlik Sendikası’nın çalışma yaptığı alanlardan biri. AVM emekçileri ile güçlü bağlar kurmaya başladık. Sendika bildirileri AVM’lerde dağıtıldığında iletişim kuranlar, sonrasında sendikamızı arayan emekçiler oluyor.

ESNEK ÇALIŞMANIN HER TÜRÜ

 

  • AVM’lerdeki çalışmamız, sendikamızın işkolu sendikacılığına teslim olmayacağının önemli göstergelerinden. Türkiye sermaye sınıfının yarattığı sahte dünyanın içinde emekçiler çok zor koşullarda çalışıyor. Esnek çalışmanın hemen her türüne AVM emekçilerinin çalışma koşullarında rastlamak mümkün. Bu son derece açık bir sonucu içeriyor, nerede esneklik varsa orada işçilerin haklarına ve güvenceli çalışmasına büyük bir saldırı vardır.

İNSANİ ÇALIŞMA KOŞULLARINDAN UZAK

  • Bizimde gözlemlediğimiz, kulak misafiri olduğumuz sorunları var ama siz ne gibi sorunlar tespit ettiniz?

 

  • Asgari ücretin altında ücret alan emekçiler, izinlerinin yönetici ve patronlarının keyfi ile belirlenmesi, çalışma saatinden önce mağazaya gidip temizlik vb işleri yapmaları, mağaza kapandıktan sonra sayım vb işleri yapmaları ki bu çalışma süresinin artması anlamına geliyor. Salgın hastalık koşullarında enfeksiyona açık çalışma koşulları, karantinanın neredeyse hiçbir işyerinde uygulanmaması gibi insani çalışma koşullarından uzak çalışılıyor.

MEVZUAT OLANAK VERMİYOR ANCAK…

 

  • Ülkemizdeki sendikal mevzuat AVM içindeki tüm emekçilerin birarada örgütlenmesine olanak vermiyor ancak Birlik Sendikası bu konuda önemli bir mücadeleye hazırlanıyor. Sadece Gebze’de değil, nerede AVM varsa Birlik Sendikası orada örgütlenme hedefine sahip. Çalışmaya başladı

Kaynak: Önceliğimiz işçiler arası dayanışma ve birlik

Facebooktwitterlinkedinmail