ÖZEL OKUL VE KURS MERKEZİ ÖĞRETMENLERİ ASGARİ ÜCRETİ KONUŞMAK İÇİN BULUŞTU
2022 yılı için asgari ücretinin 4253 TL olarak açıklanmasının adından özel okul ve kurs merkezlerinde çalışan öğretmenlerin ücret talepleri ve bu taleplerin hukuki dayanaklarını konuşmak üzere, Birlik Sendikası Ankara İl Temsilciliğinde bir toplantı düzenlendi. Birlik Sendikası Ankara İl Temsilcisi Yeliz Karaca ve Avukat Nihal Yıldırım Selvi’nin katılımı ile geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen ve hem yüz yüze katılıma hem çevrimiçi katılıma açık olan toplantıya pek çok ilden çok sayıda öğretmen katıldı.
Açlık sınırının 4 bin TL’ye, yoksulluk sınırının 13 bin TL’ye ulaştığı günümüzde, yapılan asgari ücret zammı öğretmenlerde beklenenin aksine bir memnuniyet yaratmazken, özel okul ve kurs merkezi öğretmenlerinin pek çoğunun ücreti belirlenen asgari ücretin altında kaldı.
Toplantıda öğretmenlerden gelen “Sözleşme ile belirlenen ücreti asgarî ücretin altında kalan öğretmenler ne yapmalı?” sorusuna açıklık getiren Avukat Selvi, sözleşme ile belirlenen miktar ne olursa olsun her öğretmenin maaşının 2022 yılında en az asgari ücret tutarına getirilmesinin yasal zorunluluk olduğunu belirtti ve bu alanda patronlar tarafından yapılan hukuk dışı uygulamalara dikkat edilmesi konusunda uyardı.
Toplantıda söz alan öğretmenler eğitim sektöründe kayıt dışı öğretmen çalıştırıp, asgari ücretin altında ücretler ödediğinin bilindiğini ancak bu hukuk dışı durumla karşılaşma tehlikesini artık tüm özel sektör öğretmenlerinin yaşadığını, çalıştıkların kurumların zam yapmamak için türlü yollara başvurabildiklerini anlattılar.
Bankadan yasal tutar kadar ödeme yapıp fazlasını elden geri toplamak, direk elden ödeme yapıp kıdem tazminatına ve emeklilik haklarına yansıtmamak sık rastlanan uygulamalar karşısında hiçbir öğretmenin bu durumu kabullenmek, tehditlere boyun eğmek zorunda olmadığı, kesinlikle elden bir ödeme kabul edilmemesi gerekliliği ve her türlü hukuk dışı uygulama ile ilgili Birlik Sendikası’na ulaşılması gerektiğinin altı çizildi.
Toplantıda en çok merak edilen sorulardan biri ise “Belirli süreli sözleşme ile çalışan öğretmenlerin ücretleri asgari ücretin üzerinde olsa da; enflasyon karşısında eriyen ücretler için zam talep edilebilir mi?” sorusu oldu. Enflasyonun, hayat pahalılığının bu kadar arttığı bir dönemde okullar kapanana kadar aynı maaşla geçinmemiz beklenemez diyen öğretmenler zam talep etmenin hukuki dayaklarını sordular.
Bu konuda hukuki dayanak oluşturacak bir Yargıtay kararı bulunduğunu belirten Avukat Nihal Yıldırım Selvi özel okul ve kurs merkezi öğretmenleri için maaş düzenlemesi yapılmasının, hayat pahalılığı karşısında eriyen maaşların yalnızca asgari ücret seviyesine getirilmekle kalmayıp insanca yaşanabilecek bir seviyeye yükseltilmesinin tüm öğretmenlerin hakkı olduğunu belirtti. Ancak bu talebin karşılanmasının yolunun iş yerlerinde öğretmenlerin bir araya gelmesinden geçtiğinin altı çizildi. Verilen sendikal mücadelenin bu gibi dönemlerde öğretmenlerin elini rahatlatacağı, Sendikanın üyesi bulunan okullarda öğretmenleri temsil edebileceği belirtilirken, öğretmenler Birlik Sendikalı olmaya davet edildi. Bu konuda kurumlarla yürütülecek sürecin yönlendirilmesi ve öğretmenlere gerekli uzmanlık desteğinin verilebilmesi için de Sendika ile iletişim kurulabileceği iletildi.
Öğretmenlerin iş yerlerinde yaşadıkları pek çok sorunu dile getirip sorularını sorduğu toplantı, ihtiyaç görülen iş yerlerinde tekrarlarını yapmaya karar verilerek bitirildi.