HaberManşet

ÜCRET İŞÇİLERLE BELİRLENMELİDİR

Bir süredir ülkemizde fiyat artışlarının önüne geçilemiyor. Kira, elektrik, doğalgaz faturaları, ulaşım, giyim, pazar, market fiyatları emekçilerin cebini yakıyor. Alınan ücretler, kiraya verince bitiyor, borçlarla aile bütçesi çevrilmeye çalışılıyor. Ücretler, geçinmeye yetmiyor. Artık, emekçiler için bıçak kemiğe dayandı.

Ancak ülkemizde çok kazanan, kazandıkça daha çok kazanan patronlar var.

Bu böyle gitmez.

Bugün Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yapıyor. Komisyonda yine bildik “sözde tartışmalar” yapılacak.  İşçilerin olmadığı masada aralık ayı içinde asgari ücreti belirlenecek.

Verilere göre, ülkemizde işçilerin yarısından çoğu asgari ücret ile çalışıyor. Bu anlamıyla asgari ücret toplumun genelini ilgilendiriyor. Asgari ücretin bu kadar yaygın olmasının en önemli sebebi işçilerin sendikalarıyla buluşmalarını engelleyen, toplu iş sözleşmeleriyle ücretlerinin yan ve sosyal haklarının gelişmesini engelleyen yasalardaki sendikal düzenlemelerdir.

İşçiler sendikasızlaştırıldıkça, grev yapılması engellendikçe, özgür toplu sözleşme düzeni kurulamadıkça, asgari ücret tespit komisyonu en büyük toplu iş sözleşme masası olma vasfını sürdürecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçiler adına konuşamaz, işçilerin haklarını belirleme yetkisi yoktur. Türk-İş, işçileri temsil etmiyor.

Ücret, işçilerle ve özgür toplu sözleşme düzeni ile belirlenmeli, Asgari Ücret Tespit Komisyonuna işçilerin katılımı sağlanmalıdır. Sendikalara yönelik barajlar, sendikaların faaliyetlerini sınırlandıran uygulamalar kaldırılmalı, Asgari Ücret Yönetmeliği değiştirilmelidir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirleyeceği ücret ne olursa olsun emekçilerin geçimlerini sağlamaya yetmeyecektir. Yaşamımız için ihtiyacımız olan her şeye haftada bir zam geliyor. Bu zam fırtınası önlenmeden, sürekli yükselen fiyatları düşürmeden hangi ücret belirlenirse belirlensin geçinebilecek bir ücret olmayacaktır. Bunun sorumlusu siyasi iktidardır.

Aldığı ücretlerle geçinemeyen, çocuklarını okula aç göndermek zorunda kalanlara çağrımız var: Örgütlenirsek, bir araya gelirsek geçinebilecek, insanca yaşayacak bir ücrete ve yan haklara kavuşabiliriz.

İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek.

Gücümüz Birliğimizdir.

BİRLİK SENDİKASI

Facebooktwitterlinkedinmail