BasınHaberManşetVakıf Üniversitesi Emekçileri

Akademik Personeller “Birlik Sendikası Vakıf Üniversitesi Emekçileri Dayanışma Ağı”nda Buluştu

Vakıf Üniversitelerinde çalışan emekçiler Birlik Sendikası Vakıf Üniversitesi Emekçileri Dayanışma Ağı’nın ilk toplantısında bir araya geldi. 

6 farklı üniversiteden bir araya gelen akademik personeller karşılaştıkları sorunlardan bahsederek sendika ile mücadele etmenin bu sorunlar karşısında ne tür kazanımlar elde edeceğini değerlendirdi. 

Hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kalan emekçiler her üniversitede farklı sorunlarla karşılaşıyor. Kar elde etme derdi içerisinde olan vakıf üniversitesi patronları, yasayla belirlenen ücret hakkını denetimsiz ve keyfi bir şekilde ihlal etmekten çekinmiyor. Her personelin hakkı olan yemek ücreti kimi üniversitelerde hiç verilmiyor kimi üniversitelerde ise aylık yemek ücreti 400 TL gibi komik paralar olarak belirleniyor. Bunlar da akademik personeli sömürmekte yeterli kalmıyor, haftalık 15 saatin üzerinde derse girmelerine rağmen mesai ücretleri verilmiyor.  Toplantıda idari çalışanların ve destek personelinin yakıcı sorunlarına da değinilerek sendikanın bu sorunlar karşısında yapabilecekleri tartışıldı.

Bu sorunlar patronların cebini doldururken emekçileri zor durumda bırakıyor. Özel işletme statüsüne varan işleyişi ve sömürüyü kabul etmeyen emekçiler taleplerini yineledi;

  • Fazla ve esnek çalışmanın önü kesilerek tanımsız iş yükü ortadan kaldırılmalı.
  • Bilimsel araştırma için yeterli kaynak ayırmayan vakıf üniversiteleri araştırma görevlilerini dekanların sekreteri olarak görmekten vazgeçmeli ve araştırmalarımızın yapılabilmesi için gerekli materyaller üniversite tarafından temin edilmelidir. 
  • Aynı üniversite içerisinde bir fakültede akademik izin kullanma hakkı tanınırken diğer fakültede akademik iznin olmaması kabul edilemez. Akademik izin doktora ve yüksek lisans yapan herkesin hakkı olmalıdır.
  • En temel hakkımız olan yemek ücreti her personele eşit şekilde verilmelidir.

 

Facebooktwitterlinkedinmail