Vakıf Üniversitelerinde Ücret Eşitsizliği
Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre devlet yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına ödenen ücretten daha az ücret verilemeyeceği 2020 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişiklikle karar altına alındı.
Üniversite patronları bu kararı görmezden gelerek haklarımıza saldırmaya devam etmektedir. Çoğu vakıf üniversitesi ücret eşitlemesi yapmıyor. Vakıf üniversitelerinin bir kısmı brüt ücret üzerinden işine geldiği gibi eşitleme yapıyor. Bu uygulama nedeniyle, yıl sonunda maaşlarımız enflasyon karşısında tamamen ezilmiş ve elimizde hiçbir şey kalmamış oluyor.
Hukuksuz olan bu durumun suç olduğu bilinmesine rağmen kârlarını artırmak isteyen vakıf üniversitesi patronları hayat pahalılığı içerisinde yaşamaya çalışan biz öğretim elemanlarına emeğimizin karşılığını vermiyor.
Ücret eşitlemesi tüm vakıf üniversitesi çalışanlarının hakkıdır. Yasanın takipçisi olması gereken YÖK’ü uyarıyor, görevini yapması gerektiğini hatırlatıyoruz!
Vakıf üniversiteleri, öğretim elemanlarının yeni alacağı maaşları yasaya uygun olarak eşitlemeli ve ödenecek maaşların ayrıntılı bilgisini çalışanlarla paylaşmalıdır.
Herhangi bir pazarlığın konusu haline gelmemesi gereken ücret eşitlemesi yasal olarak düzenlenmiştir ve emekçilerin hakkıdır. Hiçbir vakıf üniversitesi patronu eşitlemeyi yapmamak için bahane üretemez.
Vakıf Üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarını bir araya gelmeye ve yapılan usulsüzlüklere karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.
Gücümüz Birliğimizdir.
Birlik Sendikası Vakıf Üniversitesi Emekçileri Dayanışma Ağı